Składniki dla 3 osób:
600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę
1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego
1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
sok z 1/4 cytryny
Mieszanka przypraw:
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki kurkumy
Składniki na karmel:
2 łyżki cukru
1 łyżka wody
Do podania:
ryż basmati
fasolka cukrowa lub groszek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy karkówkę i przesmażamy ze wszystkich stron na brązowy kolor. Dodajemy czosnek i mieszankę przypraw, smażymy jeszcze pół minuty. Wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez godzinę.
2. Na kilka minut przed upływem godziny zaczynamy robić karmel. Do drugiego garnka wsypujemy cukier, zalewamy łyżką wody i bez mieszania gotujemy, aż karmel stanie się złoty. Tutaj należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo stanie się gorzki.
3. Do garnka z karmelem przekładamy wieprzowinę wraz z sosem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :)
Wow... aż nabrałam apetytu :) Spróbuję to danie przyrządzić na kolację :) Z kuchnią azjatycką uważam, z racji braku odpowiednich przypraw - teraz idę na festiwal Fest Asia (25 i 26 kwietnia w Warszawie) Może zdobędę jakieś fajne, azjatyckie przyprawy :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda zachęcająco, na pewno niedługo zagości na moim talerzu :) Uwielbiam kuchnię azjatycką, mogłabym ją jeść codziennie. Staram się też dużo eksperymentować w kuchni, nie ograniczam się tylko do jedzenia na mieście. Ostatnio sprawiłam sobie wok https://yourhomestory.com.pl/wok-i-premium-28-cm, także w końcu mogę oddać się swojej pasji w 100% :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń