Przejdź do głównej zawartości

Ramen, czyli japońska zupa z noodlami i pastą miso

Pyszny i delikatny japoński rosół z dodatkiem pasty miso (która jest bardzo zdrowa!) z pszennymi noodlami, zainspirowany przepisem ze strony SŁODKO-KWAŚNY. Gotuje się ją długo, bo prawie 3 godziny, ale naprawdę warto.  Wywaru wyjdzie trochę więcej, ale nie jest to problem. Można go następnego dnia zabielić mlekiem kokosowym i przygotować jedną z tajskich zup, np. SUP HED (tajską zupę grzybową). No to do dzieła! :) 


Składniki na wywar (mi wyszło 8 porcji):
2 ćwiartki kurczaka
2 marchewki
1 por
szczypior
3 cm imbiru
1 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju sezamowego

1. Marchewkę, szczypior i pora kroimy w 2cm kawałki, imbir kroimy w plasterki. W żaroodpornym naczyniu układamy kurczaka, posypujemy warzywami, doprawiamy solą i polewamy równomiernie olejem sezamowym. Pieczemy 40 minut w 230 stopniach.

2. Kurczaka z warzywami przekładamy do dużego garnka i zalewamy 2,5l wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Po tym czasie wyciągamy jedną ćwiartkę kurczaka i rwiemy go na kawałki. Zalewamy odrobiną wywaru, żeby nie ściemniał. Wywar w garnku gotujemy jeszcze min. 1 godzinę bez przykrycia.

Składniki dodatkowe (na 4 porcje):
4 łyżki pasty miso
makaron pszenny mie
2 jajka na twardo
blanszowane liście sałaty rzymskiej
1 arkusz glonów nori
szczypiorek
sos sojowy

1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj gotujemy go 2-3 minuty i przelewamy zimną wodą). 

2. Do 4 misek dodajemy po 1 łyżce pasty miso. Zalewamy odrobiną przecedzonego wywaru, dokładnie mieszamy. Następnie do każdej miski dodajemy makaron, zalewamy wywarem, dajemy połówkę jajka na twardo, porwanego kurczaka, posiekany szczypiorek, nori pocięte w paski i liść lub dwa sałaty rzymskiej. Jeżeli zupa jest mało słona, każdy może sobie doprawić sosem sojowym wedle uznania. Smacznego! :)


Komentarze

  1. Świetnie zupa wygląda, nic tylko zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, będę musiała kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, fajna alternatywa dla naszego polskiego rosołu :)

      Usuń
  3. Uwielbia ramen, a w szczególności miso ramen. Polecam gorąco spróbować ramenu doprawionego bulionem dashi, zaniemówiłam z wrażenia, kiedy pierwszy raz go jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Popularne posty z tego bloga

Zupa Wonton

Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai , nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! P.S. Nie zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :) BULION Z PIEROŻKAMI WONTON Ciasto wonton (72 krążki*): 1 jajko 1/3 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz (do 18 pierożków): odrobina oleju 200 g wieprzowiny mielonej 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1/2 łyżki świeżo startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Zupa: 1,5 l  azjatyckiego bulionu drobiowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku odrobina oleju 2 łyżki

Zielone curry z kurczakiem

Ulubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Postanowiłam dodać ten przepis jeszcze raz, ponieważ na początku zdjęcia były kiepskie, opis był słaby i ogólnie jakoś przepis zniknął pośród pozostałych.. A naprawdę warto go wypróbować! Zapraszam :) Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju słonecznikowego 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasn

Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym

Pyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWA