Przejdź do głównej zawartości

...O GOTOWANIU NA PARZE

<--- Powrót do strony głównej


GOTOWANIE NA PARZE - CZAS GOTOWANIA POSZCZEGÓLNYCH POTRAW

Mięso na parze czas gotowania (parowania) 
Pierś z kurczaka na parze 10-20 min. (im drobniejsze kawałki tym krótszy czas gotowania na parze, filet w całości gotujemy 20 minut) 
Podudzia kurczaków świeże 35-40 min 
Schab świeży w parowarze 10-15 min. (poporcjować w plastry grubości około 1-1,5 cm) 
Steki jagnięce świeże 10-15 min. 
Kiełbaski serdelki 10-15 min. 
Kiełbaski frankfurterki 10-15 min. (aby brzydko się nie porozrywało należy je nakłuć przed gotowaniem na parze) 

Owoce morza i ryby czas gotowania w parowarze 
Krewetki na parze świeże 2-5 min. 
Cienki filet z ryby świeży 5-10 min (należy pamiętać aby nie układać filetów jeden na drugim) 
Cienki filet z ryby zamrożony 10-15 min. 
Grube filety z ryby lub świeże steki rybne 10-15 min. 
Ryba na parze w całości świeża 20-25 min. 
Małże świeże 10-15 min. (pamiętajcie aby usunąć małże, które nie otworzyły skorupek) 
Przegrzebki świeże 2-5 min. 

Warzywa na parze czas gotowania 
Ziemniaki z parowaru świeże 20-25 min. (pokroić w mniejsze fragmenty: plasterki lub kostkę) 
Młode ziemniaki na parze świeże ze skórką małe, 40-45 min. (dużo zależy od wielkości i odmiany) 
Młode ziemniaki połówki - 25 min. 
Szparagi świeże 10-15 min. (od szparagów na parze odcinamy dolną zdrewniałą końcówkę) 
Seler świeży 15-18 min. (poporcjować w kostkę bądź plastry – dobry dodatek do sałatek jarzynowych) 
Grzyby świeże 11 min. (należy je dokładnie umyć i przygotować odcinając dolny koniec łodyżki) 
Kalafior na parze świeży 20-25 min. (podzielić na różyczki – doskonały sposób na zdrową przystawkę) 
Kapusta czerwona świeża 15-18 min. (kapusty kroimy bądź szatkujemy) 
Kapusta biała świeża 15-20min. (tak jak wyżej kapusty kroimy bądź szatkujemy) 
Cukinia świeża 7-10 min. (poporcjować w plasterki grubości około 1,5 – 2 cm) 
Szpinak świeży 8-10 min. (uwaga liście szpinaku podczas gotowania na parze należy przerzucić na druga stronę w połowie czasu gotowania) 
Szpinak mrożony w kostkach bądź kuleczkach 15-20 min. 
Fasola szparagowa świeża 20-25 min. (na parze wychodzi fajnie – jest bardzo jędrna i smaczna) 
Fasola szparagowa mrożona 25-30 min. 
Groszek zielony świeży 20 min. 
Groszek zielony mrożony 25 min. (taki sam czas gotowania jeśli mamy mrożoną mieszankę groszkowo marchewkową) 
Marchew świeża 10 min. (kroimy w plasterki, jeśli chcemy gotować marchew na parze w całości to około 20 minut w zależności od wielkości) 
Kukurydza w kolbach świeża 35 min (kukurydza gotuje się dosyć długo – nie zapomnijmy sprawdzić poziomu wody w parowarze w trakcie gotowania na parze) 
Papryka świeża 10-15 min. (poporcjować w większe fragmenty) 
Świeża mała cebula czerwona bądź biała w całości 8 min.(polecam spróbować czerwonej – jest całkiem smaczna jako przystawka) 
Brokuły na parze świeże 19 min. (brokuły dzielimy na mniejsze fragmenty – różyczki, co ciekawe mrożone brokuły gotujemy na parze odrobinę krócej – około 15 minut parowania im wystarczy)

PRZEPISY
PAPRYKA NADZIEWANA PIECZARKAMI
WARZYWA GOTOWANE NA PARZE JAKO DANIE GŁÓWNE
KURCZAK Z GROSZKIEM CUKROWYM
ŁOSOŚ Z IMBIREM I PAPRYCZKĄ CHILLI


<--- Powrót do strony głównej


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym

Pyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWA...

Zupa Wonton

Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai , nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! P.S. Nie zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :) BULION Z PIEROŻKAMI WONTON Ciasto wonton (72 krążki*): 1 jajko 1/3 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz (do 18 pierożków): odrobina oleju 200 g wieprzowiny mielonej 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1/2 łyżki świeżo startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Zupa: 1,5 l  azjatyckiego bulionu drobiowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku odrobina oleju 2 ły...

Zielone curry z kurczakiem

Ulubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Postanowiłam dodać ten przepis jeszcze raz, ponieważ na początku zdjęcia były kiepskie, opis był słaby i ogólnie jakoś przepis zniknął pośród pozostałych.. A naprawdę warto go wypróbować! Zapraszam :) Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju słonecznikowego 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasn...