Przejdź do głównej zawartości

...O ZIELONEJ HERBACIE


WŁAŚCIWOŚCI

O właściwościach zdrowotnych herbaty zielonej słyszymy dosyć często. Nie dość, że zapobiega wielu chorobom, to jeszcze wspomaga odchudzanie. Dodatkowo zielona herbata schładza organizm, co czyni ją fantastyczną alternatywą dla wody i innych napojów w upalne dni.

Wg medycyny chińskiej, picie zielonej herbaty oczyszcza krew, wspomaga pracę mózgu, poprawia zdolności pamięciowe, pomaga przy zatwardzeniach, przezwycięża koszmary nocne, rozjaśnia wzrok. Ponadto, picie zielonej herbaty zalecane jest palaczom oraz osobom obciążonym genetycznie chorobami nowotworowymi.

Zielona herbata zawiera wiele witamin: B1, B2, B5, C, E, K, PP, a także wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor, mangan, krzem i jod.


PARZENIE


Zieloną herbatę parzymy w temperaturze nie przekraczającej 90 stopni Celsjusza i nie mniejszej niż 60 stopni. Aby uzyskać pożądaną temperaturę, możemy włożyć do kubka termometr i spokojnie czekać. Możemy też przelać wrzątek z kubka do kubka kilka razy (każde przelanie wody obniża jej temperaturę o ok. 5 stopni). 

Klasyczną zieloną herbatę parzymy 3 do 8 minut, w zależności jaki efekt chcemy osiągnąć.
3 minuty - herbata działa pobudzająco, można ją z powodzeniem pić zamiast kawy
5 minut o dłużej - herbata działa relaksująco

Parzenie "matchy", tradycyjnej japońskiej herbaty, jest nieco bardziej skomplikowane. Temperatura wody musi wynosić 70-80 stopni. Wsypujemy 1-2 łyżeczki do 300ml wody i energicznie mieszamy, aż herbata całkowicie się rozpuści, a na powierzchni pojawi się pianka. W Japonii w tym celu używa się specjalnej miotełki o nazwie Chasen. Herbata "Matcha" po zaparzeniu ma intensywny zielony kolor.




PRZEPISY
"Matcha", jako że jest w formie proszku, idealnie nadaje się do przygotowania różnych deserów, np. lodów, ciasteczek, serników... Można ją dostać między innymi w "5 o'clock" ale jest bardzo droga, lub w "Kuchniach Świata" - tam sprzedają chińską matchę, która do pieczenia w zupełności wystarczy.


Lody z zielonej herbaty Matcha

Składniki: 
1 jogurt naturalny (150ml)
1 śmietanka kremowa (200ml)
2 żółtka
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka herbaty matcha (do kupienia w five o'clock)
2 łyżki wody w temp. 80 stopni
+ do dekoracji: 
2 łyżki cukru trzcinowego, 2 plasterki mango


Sernik na zimno z Matchą

Składniki:
150g herbatników maślanych
70g masła
2 tabliczki białej czekolady
700g serka do serników z wiaderka
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
2 płaskie łyżki herbaty matcha
4 płaskie łyżeczki żelatyny
1/2 szkl. wody

Komentarze

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli wyrazisz swoją opinię :)

Popularne posty z tego bloga

Zupa Wonton

Kolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai , nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! P.S. Nie zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :) BULION Z PIEROŻKAMI WONTON Ciasto wonton (72 krążki*): 1 jajko 1/3 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz (do 18 pierożków): odrobina oleju 200 g wieprzowiny mielonej 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1/2 łyżki świeżo startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Zupa: 1,5 l  azjatyckiego bulionu drobiowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku odrobina oleju 2 łyżki

Zielone curry z kurczakiem

Ulubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Postanowiłam dodać ten przepis jeszcze raz, ponieważ na początku zdjęcia były kiepskie, opis był słaby i ogólnie jakoś przepis zniknął pośród pozostałych.. A naprawdę warto go wypróbować! Zapraszam :) Składniki (dla 4 osób): 2 łyżki oleju słonecznikowego 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki cukru trzcinowego (wersja dietetyczna - bez cukru) ½ łyżeczki kolendry 2 łyżki sosu rybnego (wersja dietetyczna - sos sojowy jasn

Udka kurczaka duszone w mleku kokosowym

Pyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona nożem 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka sosu rybnego sok z 1/2 limonki mały pęczek świeżej kolendry, z grubsza posiekany 3 listki bazylii, drobno siekane Do podania: tajski ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWA